Pierogi ruskie
Pierogami ruskimi zajada się nie jedna polska rodzina. Oto przepis na najbardziej klasyczna formę tego przysmaku.
Składniki
Składniki na farsz:
- 80 dkg. ziemniaków
- 20 dkg sera twarogowego
- 5 dkg. cebuli
- 3 dkg tłuszczu
- sól, pieprz
Składniki na ciasto:
- 35 dkg. mąki
- 1 jajko
- ok. 1/8 l. wody
- 4 dkg. masła do polania
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Przepuścić przez maszynkę razem z serem. Dodać podsmażoną cebulę, dodać sól i pieprz.
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, dodać sól, zagnieść wolne ciasto i starannie wyrobić. Podzielić na części i przykryć miseczką aby nie obsychało. Każdą część wałkować dosyć cienko, wykrawać foremką krążki o średnicy ok. 5 cm. Na środek krążka nałożyć łyżką nadzienie, złożyć na pół i starannie zlepić brzegi uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Aby ułatwić sobie lepienie pierogów, zalecam posłużyć się specjalnym narzędziem (widoczne na zdjęciach).
Zagotować osoloną wodę w dużym płaskim rondlu. Można dodać kilka kropel oleju aby pierogi się nie sklejały. Na wrzącą wodę wkładamy pierogi partiami. Gdy podpłyną w górę wybieramy pierogi łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, odsączyć i wyłożyć na półmisek.
Podawać ze słoniną albo śmietaną.