Kopytka
To popularna potrawa z ziemniaków i mąki często gościła w domach w czasach PRL.
Jest szybka i łatwa do zrobienia. Nawet początkujący kucharz nie będzie miał problemów z jej przygotowaniem.
Chciałam bardzo podziękować mojej serdecznej koleżance Marysi, z którą miałam okazję pracować w przedszkolu za wspaniałą, starą książkę z przepisami, która uczy mnie gotować i z której czerpie mnóstwo inspiracji i wartościowej wiedzy. Pewnie bez tej książki nawet bym nie pomyślała o założeniu tego bloga. Jeszcze raz wielkie dzięki! 🙂
Składniki na ciasto:
- 1,20 ziemniaków
- 2 jajka
- 400 g mąki
- Sól
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę.
Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, dodać przesianą mąkę, jajka i zagnieść ciasto.
Nastawić osoloną wodę (ja dodaję do wody odrobinę oleju, wtedy kopytka nie sklejają się)
Ciasto podzielić na części. Formować wałeczki grubości palca. Kroić pod skosem na długość około 5 cm. Kopytka wrzucać partiami na wrzącą wodę, delikatnie zamieszać, gotować do miękkości.
Gotowe kopytka można podawać na kilka sposobów, np z roztopionym masłem i bułką tartą, Smakują wyśmienicie z kiszoną kapustą lub sosem grzybowym.
Kluski ziemniaczane podaje się również jako dodatek do mięs duszonych z sosem, ale wówczas należy je przyrządzić z mniejszej ilości składników.