Keks klasyczny

W czasach PRL-u keks pieczono był tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia. Jest łatwy do przygotowania, aromatyczny, smaczny i długo utrzymuje swoją świeżość.

Składniki:

 

 

  • 4 jajka
  • 200g mąki
  • 200g margaryny
  • 100g cukru
  • 60g cukru waniliowego
  • ok. 250 bakalii (albo mieszanki keksowej)
  • pół łyżeczki sody
  • dwie łyżki mleka

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek. Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku. Przesianą mąkę dodać do ubitej masy. Ubić pianę z białek i wymieszać powoli z masą drewnianą łyżką. Sodę rozpuścić w mleku i dodać do masy. Obtoczyć w mące bakalie (część zostawić do udekorowania) i starannie wymieszać z masą.

Ciasto przełożyć do blachy keksówki wyłożonej pergaminem. Piec w rozgrzanym piekarniku godzinę (temp. 180 °C) Po pół godziny pieczenia naciąć szybkim ruchem ciasto wzdłuż formy, aby zapobiec nierównemu pękaniu.

Po ostudzeniu udekorować polewą, bądź lukrem i pozostałymi bakaliami.

 

Tagi:
Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 26 września 2021 przez Sylwiaw kategorii "Ciasta i ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *