Naleśniki biszkoptowe

Mój przepis na delikatne, puszyste naleśniki. Idealne na śniadanie, bądź deser.

  • Liczba porcji: 9 (zależy od średnicy patelni)
  • Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka połączyć z mlekiem, wsypać mąkę i energicznie mieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Do masy jajecznej dodać pianę z białek i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką (pianę należy dodawać stopniowo).

Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron. Jeżeli ciasto jest za gęste należy rozrzedzić je wodą.

Podawać z ulubionym dżemem lub serkiem. Udekorować wedle uznania. Najlepiej smakują z gorącą czekoladą 😉

Tagi:
Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 12 września 2021 przez Sylwiaw kategorii "Słodkości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *