Pierogi ruskie

Pierogami ruskimi zajada się nie jedna polska rodzina. Oto przepis na najbardziej klasyczna formę tego przysmaku.

Składniki

Składniki na farsz:

  • 80 dkg. ziemniaków
  • 20 dkg sera twarogowego
  • 5 dkg. cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • sól, pieprz

Składniki na ciasto:

  • 35 dkg. mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/8 l. wody
  • 4 dkg. masła do polania

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować. Przepuścić przez maszynkę razem z serem. Dodać podsmażoną cebulę, dodać sól i pieprz.

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, dodać sól, zagnieść wolne ciasto i starannie wyrobić. Podzielić na części i przykryć miseczką aby nie obsychało. Każdą część wałkować dosyć cienko, wykrawać foremką krążki o średnicy ok. 5 cm. Na środek krążka nałożyć łyżką nadzienie, złożyć na pół i starannie zlepić brzegi uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Aby ułatwić sobie lepienie pierogów, zalecam posłużyć się specjalnym narzędziem (widoczne na zdjęciach).

Zagotować osoloną wodę w dużym płaskim rondlu. Można dodać kilka kropel oleju aby pierogi się nie sklejały. Na wrzącą wodę wkładamy pierogi partiami. Gdy podpłyną w górę wybieramy pierogi łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, odsączyć i wyłożyć na półmisek.

Podawać ze słoniną albo śmietaną.


Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 18 września 2021 przez Sylwiaw kategorii "Pierogi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *