Babka marmurkowa

Babka marmurkowa to ciasto idealne na święta. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu z pewnością zrobi furorę na świątecznym stole.

Składniki:

  • 25 dkg mąki
  • 15 dkg masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 4 duże jaja
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • 2 dkg kakao

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Masło ucieramy na pulchną masę, dodajemy żółtka. Stopniowo dodajemy cukier, wanilię, olejek migdałowy. Unitą pianę dodajemy do masy i starannie ucieramy. 2/3 ciasta wykładamy do przygotowanej formy, do reszty dodajemy kakao i ponownie dokładnie mieszamy. Ciemniejszą masę wlać na wierzch jasnego ciasta.

Piec w piekarniki 30-40 minut w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 °C).

Po wypieczeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:
Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 10 października 2021 przez Sylwiaw kategorii "Ciasta i ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *