Ciasteczka z maszynki
Ciasteczka z maszynki robiła każda domowa gospodyni. Przedstawiam wam stary, sprawdzony przepis na ten przysmak wprost z zeszytu mojej babci.
Składniki:
- 200 g. masła o temperaturze pokojowej.
- 400 g. mąki pszennej
- 2 żółtka.
- 100g. cukru pudru.
- 2 łyżki śmietany.
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy, albo miesiamy robotem kuchennym używając końcówek hakowych do ucierania. Do maszynki do mięsa zakładamy wyciskarkę do ciastek. Wkładamy ciasto porcjami i wyciskamy dowolne kształty. Wychodzące z maszynki ciasto odcinamy ostrym nożem i układamy w rządach na blasze wyłożonej pergaminem.
Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor (ok. 15 minut w temperaturze 180 °C)
Smacznego !