Ciastka orzeszki
Ciasta orzeszki to klasyczny przysmak z dzieciństwa każdego z nas. Ciasteczkami z przepisu poniżej częstowała mnie moja babcia, a teraz nadszedł czas aby się nim z Wami podzielić. Samo wykonanie ciasteczek jest zarówno pracochłonne, jak i czasochłonne zatem zalecam przeznaczyć sobie na nie pełny wieczór.
Składniki:
Ciasto na orzeszki:
- 4 szklanki mąki
- 1 margaryna (200 g.)
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka śmietany
- 0,5 łyżeczki sody
Masa orzechowa:
- 250 g. zmielonych orzechów włoskich (bez łupin)
- 250 g. cukru pudru.
- 2 żółtka
- 200 g. masła
- łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
Ciasto
Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto nie powinno być za gęste. Patelnię stawiamy na ogniu i delikatnie smarujemy olejem przed każdym smażeniem. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po pół łyżeczki ciasta, smażyć aż orzeszki zyskają złoty kolor.
Masa orzechowa:
Orzechy mielimy za pomocą młynka do kawy (albo maszynką do mięsa, jak kto woli). Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i łączymy z orzechami. Dla wzmocnienia smaku dodajemy łyżkę masła orzechowego.
Gotową masą faszerujemy ciasteczka. Dla lepszego efektu możemy posypać ciasteczka cukrem pudrem.
Smacznego !