Ciastka orzeszki

Ciasta orzeszki to klasyczny przysmak z dzieciństwa każdego z nas. Ciasteczkami z przepisu poniżej częstowała mnie moja babcia, a teraz nadszedł czas aby się nim z Wami podzielić. Samo wykonanie ciasteczek jest zarówno pracochłonne, jak i czasochłonne zatem zalecam przeznaczyć sobie na nie pełny wieczór.

Składniki:

Ciasto na orzeszki:

  • 4 szklanki mąki 
  • 1 margaryna (200 g.)
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany
  • 0,5 łyżeczki sody

Masa orzechowa:

  • 250 g. zmielonych orzechów włoskich (bez łupin)
  • 250 g. cukru pudru.
  • 2 żółtka
  • 200 g. masła
  • łyżka masła orzechowego

Przygotowanie:

Ciasto

Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto nie powinno być za gęste. Patelnię stawiamy na ogniu i delikatnie smarujemy olejem przed każdym smażeniem. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po pół łyżeczki ciasta, smażyć aż orzeszki zyskają złoty kolor.

Masa orzechowa:

Orzechy mielimy za pomocą młynka do kawy (albo maszynką do mięsa, jak kto woli). Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i łączymy z orzechami. Dla wzmocnienia smaku dodajemy łyżkę masła orzechowego.

Gotową masą faszerujemy ciasteczka. Dla lepszego efektu możemy posypać ciasteczka cukrem pudrem.

Smacznego !

 


Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 28 października 2021 przez Sylwiaw kategorii "Ciasta i ciasteczka

Leave a Reply