Mleczne pianki na waflach.

Mleczne pianki na waflach to łatwy w przyrządzeniu przysmak, któremu nikt się nie oprze.

Składniki:

  • 2 wafle tortowe.
  • 2 galaretki (o takim samym smaku).
  • 2 łyżki żelatyny.
  • 500 g. mleka skondensowanego.
  • 4 łyżki cukru pudru.
  • (opcjonalnie)kilka kropel aromatu zgodnego ze smakiem galaretki.

Przygotowanie:

Dwie galaretki rozpuścić w 250 mm wrzątku, mieszamy do jej kompletnego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy pergaminem. Na dno kładziemy wafel (jeżeli jest potrzeba, docinamy go pod rozmiar formy). Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wsypujemy cukier puder. Ubijamy do zgęstnienia masy. Stopniowo dodajemy wystudzoną galaretkę. Na końcu dodajemy żelatynę i w razie potrzeby aromat. Mieszamy do zgęstnienia.

Wylewamy masę do formy i przykrywamy drugim waflem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego !


Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 12 października 2021 przez Sylwiaw kategorii "Słodkości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *