17 czerwca
2022
Racuchy z jabłkami
Przepyszne racuchy to smakołyk którego nie potrafiłam sobie odmówić będąc dzieckiem. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a odpowiednio podane potrafią zastąpić słodycze dzieciom.
Starsze dzieci, w tym i my z pewnością przypomną sobie smak tych specjałów smażonych na patelni.
Składniki:
- 400 g mąki
- 300 g. jabłek
- 1/2 litra mleka
- łyżeczka sody
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru pudru + do posypania
- Olej do smażenia.
Przygotowanie:
Mleko rozmącić starannie z jajkami, mąką, sodą i cukrem pudrem. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Starte jabłka dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
Rozgrzewamy olej na patelni, kładziemy łyżką placuszki na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podawać gorące, ułożone na okrągłym półmisku, posypane cukrem pudrem. Racuszki można też podawać z konfiturą, sosem owocowym lub śmietaną.