Racuchy z jabłkami

Przepyszne racuchy to smakołyk którego nie potrafiłam sobie odmówić będąc dzieckiem. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a odpowiednio podane potrafią zastąpić słodycze dzieciom.

Starsze dzieci, w tym i my z pewnością przypomną sobie smak tych specjałów smażonych na patelni. 

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 300 g. jabłek
  • 1/2 litra mleka
  • łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru + do posypania
  • Olej do smażenia.

Przygotowanie:

Mleko rozmącić starannie z jajkami, mąką, sodą i cukrem pudrem. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Starte jabłka dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.

Rozgrzewamy olej na patelni, kładziemy łyżką placuszki na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podawać gorące, ułożone na okrągłym półmisku, posypane cukrem pudrem. Racuszki można też podawać z konfiturą, sosem owocowym lub śmietaną.


Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 17 czerwca 2022 przez Sylwiaw kategorii "Słodkości

Leave a Reply