1 lipca 2022
Kotlety z ziemniaków z sosem pieczarkowym
Kotlety z ziemniaków to bardzo prosty i smaczny pomysł na obiad, szczególnie gdy nie mamy czasu i pomysłu co zaserwować na stół.
Składniki:
- 1.20 kg. ziemniaków
- 50 g. cebuli
- 50 g. mąki pszennej
- 60 g. bułki tartej (do masy i panierowania)
- 2 jajka
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy i studzimy. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, Masę staranie wymieszać i formujemy owalne kotleciki. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju obustronnie na złoty kolor.
Kotlety najlepiej smakują z sosem pieczarkowym, pomidorowym bądź z surówką ze świeżych warzyw.
Poniżej przedstawiam wam mój sprawdzony przepis na sos pieczarkowy.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 300 g. pieczarek
- 200 ml śmietany
- 4 łyżki mąki
- 150 ml. wody
- cebula
- majeranek
- sól, pieprz do smaku.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, drobno siekamy i przysmażamy na rozgrzanym oleju razem z pieczarkami. Na początku smażenia posypujemy majerankiem. Wodę mieszamy energicznie ze śmietaną i mąką. Gdy pieczarki puszczą wodę, wlewamy zawiesinę i mieszamy. Gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Ugotowany sos zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy.
Smacznego.