Babka tarta (ciasto piaskowe)

Pyszna babka z przyrządzona malakserem produkcji zakładów Predom Zelmer, jednak zwykłym mikserem też będziecie mogli ją przygotować.

Składniki:

  • 100g margaryny, lub masła
  • 100 g. mąki pszennej
  • 100 g. mąki ziemniaczanej
  • 200 g. cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 jaja
  • 1/2 torebki do pieczenia
  • torbka cukru waniliiowego
  • starta skórka z cytryny
  • cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:

Ubić białka na sztywną pianę, cukier ucieramy z masłem. Do masła z cukrem dodajemy po jednym żółtku na przemian z mąkami. Ucieramy, następnie dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliniowy i śmietanę. Do masy dodajemy ubitą pianę i startą skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy szpatułką. 

Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy początkowo w temperaturze 100 stopni. Gdy babka trochę urośnie zwiększamy temperaturę do 190 stopni. Całość pieczemy ok 30 – 40 minut. 

Po upieczeniu ciasto ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 12 lipca 2022 przez Sylwiaw kategorii "Ciasta i ciasteczka

Leave a Reply