3 września 2022
Murzynek
Murzynkiem częstowała mnie moja babcia. Pamiętam, że był przepyszny i uwielbiałam się nim zajadać. Samo ciasto jest bardzo proste do przygotowania.
Składniki:
- kostka margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- cukier wanilinowy
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Margarynę, wodę, cukier wanilinowy, cukier, kakao wkładamy do garnka i mieszając gotować, aż margaryna i cukier dobrze się rozpuszczą. Wówczas odlewamy pół szklanki płynu i odstawiamy. Przestudzamy resztę i do chłodnej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i stopniowo po jednym jajku. Ciągle mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy do formy. Piec około godzinę (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach. Ciasto lekko przestudzić i jeszcze ciepłe polać odstawioną polewą (pół szklanki).
Ciasto dekorujemy wg. uznania.