7 września 2022
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to kolejny proste do wykonania danie, nie wymagające od nas obycia w kuchni. Są pyszne i można je podawać również w porze obiadowej.
Składniki:
- 2 kilogramy ziemniaków
- 50 gram cebuli
- 1 jajko
- 2 – 3 łyżki mąki
- przyprawy do smaku (pieprz, sól)
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i obieramy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy startą cebulę, jajko, mąkę i przyprawy. Masę dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i kładziemy łyżką masę ziemniaczaną. Smażymy obustronnie na złoty kolor.
Placki podajemy z sosem grzybowym i surówką.
Placki ziemniaczane smakują również na słodko. Można je zjeść posypane cukrem z dodatkiem śmietany. W takim przypadku możemy do masy ziemniaczanej nie dodać cabuli.