26 września 2022

Pieczeń z jajkiem i pieczarkami

 Pieczeń z jajkiem i pieczarkami jest godna polecenia dla osób, którym „przejadły” się szynki, kabanoski i inne serdelki ze sklepu. Jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle sycąca.

Składniki:

  • 800 gram mięsa mielonego z drobiu
  • 150 gram pieczarek
  • 100 gram cebuli
  • 5 jajek
  • 6 łyżek bułki tartej
  • musztarda
  • przyprawy (pieprz, sól, majeranek)

Wykonanie:

Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę również obieramy, drobno kroimy i szklimy na patelni razem z pieczarkami. Gotujemy 4 jaja na twardo. Mięso wkładamy do miski, dodajemy 1 surowe jajo i usmażoną cebulę z pieczarkami. Wsypujemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy.

Pół masy wykładamy do blachy, kładziemy na to 4 ugotowane jajka i przykrywamy drugą połową masy. Wierzch smarujemy musztardą. 

Pieczemy w piekarniku 40 minut w 190 stopniach.

Pieczeń najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Tagi: , ,
Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 2022-09-26 przez Sylwia in category "Potrawy półmięsne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *