26 września 2022
Pieczeń z jajkiem i pieczarkami
Pieczeń z jajkiem i pieczarkami jest godna polecenia dla osób, którym “przejadły” się szynki, kabanoski i inne serdelki ze sklepu. Jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle sycąca.
Składniki:
- 800 gram mięsa mielonego z drobiu
- 150 gram pieczarek
- 100 gram cebuli
- 5 jajek
- 6 łyżek bułki tartej
- musztarda
- przyprawy (pieprz, sól, majeranek)
Wykonanie:
Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę również obieramy, drobno kroimy i szklimy na patelni razem z pieczarkami. Gotujemy 4 jaja na twardo. Mięso wkładamy do miski, dodajemy 1 surowe jajo i usmażoną cebulę z pieczarkami. Wsypujemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy.
Pół masy wykładamy do blachy, kładziemy na to 4 ugotowane jajka i przykrywamy drugą połową masy. Wierzch smarujemy musztardą.
Pieczemy w piekarniku 40 minut w 190 stopniach.
Pieczeń najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.