4 grudnia 2022
Kluski śląskie
Kluski śląskie można podawać do zasmażonej kapusty, surówki z warzyw albo z sosem grzybowym. Podaje się je również jako dodatek do mięs, wówczas należy je przyrządzić z mniejszej ilości składników.
Składniki:
2 kg. ziemniaków
- 2-4 jaja
- 12 dkg. mąki ziemniaczanej
- 8 dkg. mąki pszennej (do podsypania)
- 8 dkg. słoniny do polania
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki musimy umyć, obrać a następnie ugotować. Po ostudzeniu mielimy je, dodajemy jaja, mąkę ziemniaczaną, solimy do smaku i ucieramy na gładką masę.
Kulki wielkości małego jabłka formujemy w mące pszennej i spłaszczamy. Gotujemy w osolonej wodzie, gdy kluski zaczną podpływać w górę zamieszać i gotować jeszcze ok. 2 minuty.
Smacznego.