4 grudnia 2022

Kluski śląskie

Kluski śląskie można podawać do zasmażonej kapusty, surówki z warzyw albo z sosem grzybowym. Podaje się je również jako dodatek do mięs, wówczas należy je przyrządzić z mniejszej ilości składników.

Składniki:

  •  2 kg. ziemniaków 
  • 2-4 jaja
  • 12 dkg. mąki ziemniaczanej
  • 8  dkg. mąki pszennej (do podsypania)
  • 8 dkg. słoniny do polania
  • sól

Wykonanie:

Ziemniaki musimy umyć, obrać a następnie ugotować. Po ostudzeniu mielimy je, dodajemy jaja, mąkę ziemniaczaną, solimy do smaku i ucieramy na gładką masę.

Kulki wielkości małego jabłka formujemy w mące pszennej i spłaszczamy. Gotujemy w osolonej wodzie, gdy kluski zaczną podpływać w górę zamieszać i gotować jeszcze ok. 2 minuty.

Smacznego.

Tagi: ,
Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 2022-12-04 przez Sylwia in category "Obiady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *