8 grudnia 2022

Gofry lekkie jak piórko


Nie wyobrażam sobie kurortów wypoczynkowych bez tego przysmaku. Dzisiaj zrobimy je w domowym zaciszu.

Składniki:

  • 70 g. margaryny
  • 3 jajka
  • 150 g. cukru
  • 300 g. mąki
  • 1/4 lira mleka
  • aromat waniliowy, bądź cytrynowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Margarynę topimy na wolnym ogniu i ostudzamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce przy pomocy trzepaczki, miksera, bądź blendera. Nagrzewamy gofrownicę. Dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka olejem spodnią i wierzchnią płtkę. Wlewamy niewielką ilość ciasta (tak, aby przykryła kratkowaną część formy). Zamykamy gofrownicę i pieczemy ok. 3 -5 minut.

Upieczone gofry podważamy delikatnie łyżką. Podajemy z bitą śmietaną, dżemem i ulubionymi owocami.

Smacznego !

 

Tagi: , , ,
Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 2022-12-08 przez Sylwia in category "Słodkości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *