8 grudnia
2022
Gofry lekkie jak piórko
Nie wyobrażam sobie kurortów wypoczynkowych bez tego przysmaku. Dzisiaj zrobimy je w domowym zaciszu.
Składniki:
- 70 g. margaryny
- 3 jajka
- 150 g. cukru
- 300 g. mąki
- 1/4 lira mleka
- aromat waniliowy, bądź cytrynowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Margarynę topimy na wolnym ogniu i ostudzamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce przy pomocy trzepaczki, miksera, bądź blendera. Nagrzewamy gofrownicę. Dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka olejem spodnią i wierzchnią płtkę. Wlewamy niewielką ilość ciasta (tak, aby przykryła kratkowaną część formy). Zamykamy gofrownicę i pieczemy ok. 3 -5 minut.
Upieczone gofry podważamy delikatnie łyżką. Podajemy z bitą śmietaną, dżemem i ulubionymi owocami.
Smacznego !