8 stycznia 2023

Babka “Łaciatka”


Babka “Łaciatka” jest idealna do kawy i naprawdę prosta do przygotowania.

Składniki:

  • 250 g. margaryny
  • szklanka cukru
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • aromat migdałowy.

Przygotowanie.

Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy po jajku i dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do ciasta. Dodajemy kilka kropel aromatu. 2/3 ciasta wylewamy do przygotowanej formy. Do pozstałej części ciasta dodajemy kakao i mieszamy. Ciemną masę kładziemy łopatką na wierzchu i rozproowadzamy. 

Pieczemy początkowo w 150 stopniach Celsjusza. Po pół godziny pieczenia podnosimy temperaturę na 180 stopni. W tym czasie lekko nacinamy ciasto nożykiem i pieczemy jeszcze 25 minut.

Smacznego.


Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 2023-01-08 przez Sylwia in category "Ciasta i ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *