8 stycznia 2023

Pierniczki

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Pierniczki długo zachowują swoją świeżość, zaś ten przepis jest jednym z najprostszych przepisów na te ciasteczka.

Składniki:

  • 500 g. mąki
  • 10g. sody oczyszczone
  • 200 g. miodu
  • 200 g. cukru pudru
  • 1 op. przypraw korzennych
  • 40 g. margaryny
  • 1 jajko
  • mąka do podsypywania.

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy razem z sodą na stolnicę. Robimy w niej wgłębienie w które wlewamy płynny miód. Mieszamy nożem z częścią mąki (aby się nie rozlewał). Dodajemy cukier puder, przyprawę korzenną, margarynę i wbijamy jajko. 

Ciasto zagniatamy bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkować do grubości ok. 7mm. Foremką wycinamy dowolne kształty, układamy na blaszce. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdy przestygną możemy je polukrować, bądź ozdobić w inny sposób.

Najlepsze są po 2 -3 dniach, gdy skruszeją. Pierniczki przechowujemy w słoju, bądź szczelnie zamkniętym pudełku.

Smacznego.


Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 2023-01-08 przez Sylwia in category "Ciasta i ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *