8 stycznia
2023
Pierniczki
Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Pierniczki długo zachowują swoją świeżość, zaś ten przepis jest jednym z najprostszych przepisów na te ciasteczka.
Składniki:
- 500 g. mąki
- 10g. sody oczyszczone
- 200 g. miodu
- 200 g. cukru pudru
- 1 op. przypraw korzennych
- 40 g. margaryny
- 1 jajko
- mąka do podsypywania.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem z sodą na stolnicę. Robimy w niej wgłębienie w które wlewamy płynny miód. Mieszamy nożem z częścią mąki (aby się nie rozlewał). Dodajemy cukier puder, przyprawę korzenną, margarynę i wbijamy jajko.
Ciasto zagniatamy bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkować do grubości ok. 7mm. Foremką wycinamy dowolne kształty, układamy na blaszce. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy przestygną możemy je polukrować, bądź ozdobić w inny sposób.
Najlepsze są po 2 -3 dniach, gdy skruszeją. Pierniczki przechowujemy w słoju, bądź szczelnie zamkniętym pudełku.
Smacznego.