29 stycznia 2023

Rosół drobiowy


Nie wyobrażam sobie Niedzieli bez pyznego rosołu. Pamiętajcie, ża na każdą infekcje, przeziębienie czy też zwykły katarek rosołek jest najlepszy. Ponadto rosół wspomaga układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry i wspiera metabolizm. Poniżej przedstawiam jeden z wielu przepisów na ten wywar.

Składniki (na 2 l. wody)

  • ok. 500 – 600 g. mięsa drobiowego.
  • ok. 400 g. włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, cebula)
  • natka pietruszki
  • przyprawy do smaku: ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, maggi, majeranek

Przygotowanie:

Mięso i włoszczyznę dokładnie myjemy. Marchewkę kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy i przypalamy na kuchence. Całość zalewamy dwoma litrami wody, wsypujemy majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy wywar się zagotuje gotujemy go dalej na bardzo małym ogniu tak, by rosół lekko “bulgotał” a nie mocno się gotował. Gdy mięso się ugotuje, wyjmujemy je i dolewamy z czajnika 0.5 litra przegotowanej wody. Dzięki temu rosół będzie bardziej klarowny i będzie miał lepszy smak. Chwilę gotujemy po czym doprawiamy pieprzem, solą i maggi do smaku.

Rosół podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.


Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 2023-01-29 przez Sylwia in category "Obiady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *