1 lutego 2023
Piernik z bakaliami
Piernik to obowiązkowy wypiek, który musi znaleźć się na świątecznym stole. Poniższy piernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, a co najważniejsze bardzo szybki do zrobienia. Przecież w święta nam, gospodyniom domowym zawsze brakuje czasu 😉
Składniki:
- 150 g miękkiego masła, lub margaryny
- 250 g. cukru.
- 3 jajka
- 150 ml. miod (ok. 7,5 łyżki)
- 1,5 łyżki zimnej wody
- 180 ml. śmietany 18% (ok. 12 wyżek)
- 370 g. mąki pszennej.
- 1,5 łyżeczki sody.
- 2 opakowania przyprawy do piernika (ok. 30 g.)
- 150 g. bakalii (posiekane orzechy włoskie, rodzynki, suszona żurrawina)
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Dodajemy żółtka, miód, śmietanę i mąkę odkładając wcześniej 2 łyżeczki. Dodajemy Sodę, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Posiekane bakalie oprószyć 2 łyżeczkami mąk i delikatnie dodajemy do ciasta szpatułką. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ciasta również delikatnie mieszając. Pieczemy ok. 70 minut w tem 180 stopni.
Dekorujemy wedle uznania.
Smacznego.