1 lutego 2023

Piernik z bakaliami

Piernik to obowiązkowy wypiek, który musi znaleźć się na świątecznym stole. Poniższy piernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, a co najważniejsze bardzo szybki do zrobienia. Przecież w święta nam, gospodyniom domowym zawsze brakuje czasu 😉

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła, lub margaryny
  • 250 g. cukru.
  • 3 jajka
  • 150 ml. miod (ok. 7,5 łyżki)
  • 1,5 łyżki zimnej wody
  • 180 ml. śmietany 18% (ok. 12 wyżek)
  • 370 g. mąki pszennej.
  • 1,5 łyżeczki sody.
  • 2 opakowania przyprawy do piernika (ok. 30 g.)
  • 150 g. bakalii (posiekane orzechy włoskie, rodzynki, suszona żurrawina)

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Dodajemy żółtka, miód, śmietanę i mąkę odkładając wcześniej 2 łyżeczki. Dodajemy Sodę, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Posiekane bakalie oprószyć 2 łyżeczkami mąk i delikatnie dodajemy do ciasta szpatułką. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ciasta również delikatnie mieszając. Pieczemy ok. 70 minut w tem 180 stopni.

Dekorujemy wedle uznania.

Smacznego.

 


Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 2023-02-01 przez Sylwia in category "Ciasta i ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *