4 lutego 2023

Potrawka z kurczaka z curry

Po ugotowaniu pysznego rosołu zazwyczaj zostaje nam po nim rozgotowane mięso, z którym nigdy nie wiadomo co można zrobić. Przestawiam wam przepis na potrawkę, która jest idealnym dodatkiem do drugiego dania.

Składniki:

  • Mięso z rosołu
  • warzywa (pozostałości z rosołu)
  • pół litra rosołu
  • 2 łyżki masła lub margaryny (40g)
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki śmietany
  • 100 g. groszku z puszki.
  • cebula
  • 3 łyżki curry
  • kwasek cytrynowy, przyprawy.

Przygotowanie:

Mięso oddzielamy od kości ściągając skórę i chrząstki. Dzielimy je na małe kawałki. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę szklimy na oleju, na osobnej patelni rozpuszczamy margarynę i dodajemy do niej mięso z warzywami i cebulą. Chwilę przysmażamy ciągle mieszając. Całość zalewamy rosołem, wsypujemy mąkę i wlewamy śmietanę energicznie mieszając. Dodajemy 3 łyżki curry. Sos chwilę dusimy i doprawiamy kwaskiem cytrynowym i przyprawami.

Potrawka najlepiej smakuje z ryżem, kaszą bądź ziemniakami.

Smacznego.

 


Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 2023-02-04 przez Sylwia in category "Obiady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *