4 lutego 2023
Potrawka z kurczaka z curry
Po ugotowaniu pysznego rosołu zazwyczaj zostaje nam po nim rozgotowane mięso, z którym nigdy nie wiadomo co można zrobić. Przestawiam wam przepis na potrawkę, która jest idealnym dodatkiem do drugiego dania.
Składniki:
- Mięso z rosołu
- warzywa (pozostałości z rosołu)
- pół litra rosołu
- 2 łyżki masła lub margaryny (40g)
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki śmietany
- 100 g. groszku z puszki.
- cebula
- 3 łyżki curry
- kwasek cytrynowy, przyprawy.
Przygotowanie:
Mięso oddzielamy od kości ściągając skórę i chrząstki. Dzielimy je na małe kawałki. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę szklimy na oleju, na osobnej patelni rozpuszczamy margarynę i dodajemy do niej mięso z warzywami i cebulą. Chwilę przysmażamy ciągle mieszając. Całość zalewamy rosołem, wsypujemy mąkę i wlewamy śmietanę energicznie mieszając. Dodajemy 3 łyżki curry. Sos chwilę dusimy i doprawiamy kwaskiem cytrynowym i przyprawami.
Potrawka najlepiej smakuje z ryżem, kaszą bądź ziemniakami.
Smacznego.