Mazurek kruchy z kajmakiem
Mazurek kruchy z kajmakiem to jedno z najbardziej klasycznych i popularnych polskich ciast wielkanocnych. Kruche ciasto, które rozpływa się w ustach, połączone z aromatycznym kajmakiem, sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki:
- 500 g mąki.
- 250 g. margaryny
- 70 g. cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 g. gęstej śmietany
- Masa kajmakowa
- Dżem agrestowy, lub porzeczkowy
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy żółtka które lekko mieszamy z mąką. Następnie dodajemy margarynę i cukier i ugniatamy aż do uzyskania jednolitej masy.
2/3 rozwałkowujemy w prostokątny placek, przenieść na wałku lub papierze na prostokątną blachę/ palcami wyrównujemy brzegi ciasta. Z pozostałego ciasta wyrabiamy wałki (grubości palca), obramować nimi placek mocno przyciskając. Upiec na złoty kolor (ok. 30 minut w temp. 180 stopni)
Gorący mazurek zdejmujemy na deskę. Wystudzone ciasto wysmarować dżemem agrestowym (bądź porzeczkowym). Na drzem nakładamy masę kajmakową i udekorować wedle włąsnego uznania wykorzystując w tym celu rodzynki, orzechy itp.
Mazurek kruchy z kajmakiem to idealny wybór na świąteczny stół, który zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Smacznego!