2 kwietnia 2023

Mazurek kruchy z kajmakiem

Mazurek kruchy z kajmakiem to jedno z najbardziej klasycznych i popularnych polskich ciast wielkanocnych. Kruche ciasto, które rozpływa się w ustach, połączone z aromatycznym kajmakiem, sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 500 g mąki.
  • 250 g. margaryny
  • 70 g. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 g. gęstej śmietany
  • Masa kajmakowa
  • Dżem agrestowy, lub porzeczkowy

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy żółtka które lekko mieszamy z mąką. Następnie dodajemy margarynę i cukier i ugniatamy aż do uzyskania jednolitej masy.

2/3 rozwałkowujemy w prostokątny placek, przenieść na wałku lub papierze na prostokątną blachę/ palcami wyrównujemy brzegi ciasta. Z pozostałego ciasta wyrabiamy wałki (grubości palca), obramować nimi placek mocno przyciskając. Upiec na złoty kolor (ok. 30 minut w temp. 180 stopni)

Gorący mazurek zdejmujemy na deskę. Wystudzone ciasto wysmarować dżemem agrestowym (bądź porzeczkowym). Na drzem nakładamy masę kajmakową i udekorować wedle włąsnego uznania wykorzystując w tym celu rodzynki, orzechy itp.

Mazurek kruchy z kajmakiem to idealny wybór na świąteczny stół, który zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Smacznego!


Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 2023-04-02 przez Sylwia in category "Ciasta i ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *