Nadziewane pieczarki
Dziś mam przyjemność przedstawić Ci przepis na pyszne nadziewane pieczarki. To proste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach, imprezach lub po prostu jako zdrowa i sycąca przekąska na co dzień.
Składniki:
- 8 dużych pieczarek
- 100 g. masła roślinnego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 – 4 łyżki bułki tartej
- 50 g. utartego żółtego sera
- posiekana zielona natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cały proces przygotowania jest prosty i nie wymaga dużo czasu. Wystarczy oczyścić i wydrążyć pieczarki, przygotować nadzienie, a następnie wypełnić je tym smacznym farszem.
Umyte pieczarki czyścimy i oddzielamy kapelusze od trzonów. Za pomocą łyżeczki ostrożnie wydrążamy środku kapeluszy. Odcięte trzony i wydrążone kawałki kapeluszy drobno siekamy i dusimy na maśle razem z posiekaną cebulą. Jajko rozdzielamy, żółtko mieszamy z masłem zaś z białka ubijemy pianę. Uduszone grzyby mieszamy z żółtkiem, 2 łyżkami bułki tartej, posiekaną natką piertuszki, solą, pieprzem i pianą z białek.
Masą napełniamy wydrążone kapelusze. Wierzch przykrywamy bułką tartą wymieszaną z utartym serem. Na sam koniec na każdym kapeluszu kładziemy odrobinę masła.
Pierczarki układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu w piekarniku uzyskamy aromatyczne, soczyste i doskonale nadziane pieczarki gotowe do podania.
Smacznego !