21 maja 2023

Nadziewane pieczarki

Dziś mam przyjemność przedstawić Ci przepis na pyszne nadziewane pieczarki. To proste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach, imprezach lub po prostu jako zdrowa i sycąca przekąska na co dzień.

Składniki:

  • 8 dużych pieczarek
  • 100 g. masła roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 – 4 łyżki bułki tartej
  • 50 g. utartego żółtego sera
  • posiekana zielona natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cały proces przygotowania jest prosty i nie wymaga dużo czasu. Wystarczy oczyścić i wydrążyć pieczarki, przygotować nadzienie, a następnie wypełnić je tym smacznym farszem. 

Umyte pieczarki czyścimy i oddzielamy kapelusze od trzonów. Za pomocą łyżeczki ostrożnie wydrążamy środku kapeluszy. Odcięte trzony i wydrążone kawałki kapeluszy drobno siekamy i dusimy na maśle razem z posiekaną cebulą. Jajko rozdzielamy, żółtko mieszamy z masłem zaś z białka ubijemy pianę. Uduszone grzyby mieszamy z żółtkiem, 2 łyżkami bułki tartej, posiekaną natką piertuszki, solą, pieprzem i pianą z białek.

Masą napełniamy wydrążone kapelusze. Wierzch przykrywamy bułką tartą wymieszaną z utartym serem. Na sam koniec na każdym kapeluszu kładziemy odrobinę masła.

Pierczarki układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu w piekarniku uzyskamy aromatyczne, soczyste i doskonale nadziane pieczarki gotowe do podania. 

Smacznego !

 

Tagi:
Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 2023-05-21 przez Sylwia in category "Potrawy z grzybów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *