24 maja 2023
Ciasto Brownie z orzechami włoskimi
Przepis na ciasto brownie z orzechami włoskimi jest idealnym wyborem dla miłośników połączenia czekolady i chrupiących dodatków. Wykorzystamy podobne składniki jak w tradycyjnym przepisie na brownie, takie jak gorzka czekolada, masło, jajka, cukier i mąka. Jednak tym razem dodamy do ciasta świeże, aromatyczne orzechy włoskie, które wzbogacą smak i teksturę naszego wypieku.
Składniki:
- 1 Szklanka przesianej mąki.
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 kostki masła
- 1,5 szklanki cukru pudru.
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 3/4 szklanki posiekanych włoskich orzechów.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem z kakao. Ucieramy masło stopniowo dodając cukier puder i wbijając kolejne jajka. Ucieramy (lub ubijamy) wsypując mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i aromat waniliowy mieszając tak długo, aż powstanie jednolita masa. Do masy dodajemy orzechy i ponownie dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (keksówka) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut.
Ciasto dekorujemy wg. własnego uznania.
Smacznego !