24 maja 2023

Ciasto Brownie z orzechami włoskimi

Przepis na ciasto brownie z orzechami włoskimi jest idealnym wyborem dla miłośników połączenia czekolady i chrupiących dodatków. Wykorzystamy podobne składniki jak w tradycyjnym przepisie na brownie, takie jak gorzka czekolada, masło, jajka, cukier i mąka. Jednak tym razem dodamy do ciasta świeże, aromatyczne orzechy włoskie, które wzbogacą smak i teksturę naszego wypieku.

Składniki:

  • 1 Szklanka przesianej mąki.
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 kostki masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru.
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 3/4 szklanki posiekanych włoskich orzechów.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy razem z kakao. Ucieramy masło stopniowo dodając cukier puder i wbijając kolejne jajka. Ucieramy (lub ubijamy) wsypując mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i aromat waniliowy mieszając tak długo, aż powstanie jednolita masa. Do masy dodajemy orzechy i ponownie dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (keksówka) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut.

Ciasto dekorujemy wg. własnego uznania.

Smacznego !

 


Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 2023-05-24 przez Sylwia in category "Ciasta i ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *